A magyarországi skót Highland Fold

Imádom a macskákat. Ez egy kőbe vésett tény, ezért nagyon nehéz volt eldönteni, hogy milyen kerüljön a házhoz. Sokáig csak annyi volt a biztos, hogy ha befejeztük az építkezést, akkor lesz egy macskánk. Már csak azt kellett eldönteni, hogy milyen – meg persze, hogy mennyit tudunk rászánni. Én személy szerint ragaszkodtam a fajtisztához. Nem tudom megmondani a pontos okát, de mindenképp fajtisztát akartam. Volt már a családban keverék cica és imádtuk, de mégis. Hosszas gondolkodás, mérlegelés és cicózás után végül a highland fold lett a befutó. Az oka pedig nem más, mint azok a különleges, lekonyuló fülek. Ennél már csak a göndörszőrű macska lehetett volna különlegesebb választás, de ahhoz nagyon sokat kellett volna utaznunk. Mielőtt azonban véglegesítettük volna ezt a döntést, utánajártam, mivel is jár egy highland fold tartása.

A Highland Fold eredettörténete

Kiderült, hogy nem egy új hóbortról, hanem egy olyan fajtáról van szó, amelyről már 1796-ban említést tesznek. Méghozzá egy Kínából érkező példányról. Tudni kell, hogy a második is távol-keleti macska volt, s ő 1938-ban kötött ki Európa partjainál. Ők azonban szigorúan véve még nem voltak highland foldok. A ma ismert fajta 1961-től származtatható, méghozzá a skóciai Pertshire-ből. A történet kicsit a rút kiskacsára hasonlít. Egy alomnyi rendes fülű kölyökmacska között akadt egy pöndörödő fülű cica, aki a Susie nevet kapta. Ő a fajta ősanyja. Susie-nak köszönhetően már szinte bárkinek lehet ilyen különleges cicája, még nekünk is. Európai gyökerei ellenére inkább Amerikában népszerű, s most már a családunkban is. Eleinte a párom szkeptikus volt a pöndörödő fülű macskákkal, de szép lassan ő is beléjük szeretett. Találni egyet azonban igazi kihívás volt, mert mint kiderült, nagyon kevés cica születik ilyen füllel. Két lógófülű macskát nem szoktak egymással pároztatni, mert az súlyos mozgásszervi problémákhoz vezethet, így általában az egyik szülő brit rövidszőrű. Az alom csak kis hányada lesz eltérű fülű. Még ennek ellenére is nagyon figyelni kell az öregedő példányokra, s ha kell, akkor kézzel kell átmozgatni őket, hogy az ízületeik rendben legyenek. Ha valami gyanús, azonnal orvoshoz kell vele fordulni. Erre már felkészültem lelkiekben. Minden macskakönyvet, amit találtam, elolvastam, s tudtam, hogy én leszek a szuper-macska-mami majd – úgy, hogy még sose volt macskám. A párom meg is jegyezte, hogy mély vízbe vetem magunkat, s valószínűleg igaza is van. De szerettem volna egy különleges társat magunk mellé. Egyébként ezek a cicák viszonylag sokáig 7-12 évig is élhetnek. Tudtam, hogy a mienk a legjobbak legjobbját fogja kapni, hogy egészséges, erős macskává cseperedjen, s kimaxoljuk az együtt ötlhető időt.

Highland Fold, mint lakótárs?

Nem csak a külleme, de a jelleme is nagyon bájos, gyerekbarát, s ápolni sem nehéz. Tökéletes egy gyerekes, dolgozó pár mellé. Az egyik végső szempont éppen az volt, hogy kijöjjön a gyerekekkel, mert bármennyire is imádjuk őket, nekik is alkalmazkodniuk kell a családtagokhoz. Már idejekorán eldöntöttük, hogy kiselőadást fogunk tartani a gyerkőcnek a highland fold cicánkról, mert náluk például a farok az tabu.  Nem csak a macskának kell őt tiszteletben tartania, de neki is őt. Már csak azt kell megoldanunk, hogy a benti cicánk bent is maradjon majd, ha a gyerek ki-be rohangál a kertbe. De ez még a jövő zenéje. Először az egyik, aztán majd a másik, s ha eljön az idő, áthidaljuk ezeket a problémákat is. Mivel minden kicsi szeret a háziállattal játszani, a mozgás miatt nem aggódtunk. Biztos vagyok benne, hogy egymást fogják lefárasztani, így nekünk a nap végén csak hátra kell majd dőlnünk.

Az utánajárás során rájöttünk, hogy a munka miatti távollét alatt is le kell majd a highland fold (még nincs neve) cicánkat kötnünk sok-sok játékkal. A gyerekjátékok mellett ez a mennyiség fel se fog tűnni senkinek.

Highland Fold ápolása

A macskák ápolásával nincs sok tapasztalatunk, de ennél a fajtánál, ha minden igaz, nem nyúlik mellé. Bár a szőrzet eltérhet, a dolgok nagyrészét a macska elvégzi magának. A maradékot pedig majd a kanapén elnyúlva, hétvégente megoldjuk. Már látom magam előtt, ahogy az egyik kezemmel a párom hátát simogatom, a másik kezemmel pedig a macskát fésülöm. Ha szerencsém van, akkor a gyerkőc izgalmasnak találja majd ezeket a feladatokat, s átveszi majd tőlem, ha megérik rá. Addig is imádkozom, hogy neki ne jusson eszébe hasonló, mert akkor bajban leszek. Talán növesztek egy harmadik kezet.