Te voltál már terhelésélettani vizsgálaton?

Számomra egy teljesen új élmény volt a terhelésélettani vizsgálat. Nemrég kezdtem el komolyabban is sportolni, és az edzőm ajánlotta ezt a lehetőséget. Eleinte csak a súlyvesztés miatt gondoltam az edzésre, azonban hamar a szenvedélyemmé vált, és egyre jobb akartam lenni benne. Persze messze vagyok az igazi profiktól, és sosem leszek szakmabeli, azonban mégis szeretnék minél jobb eredményeket elérni a saját szintemen. Nem kell nekem, hogy olimpikon legyek vagy hasonló országos, európai bajnokságok nyertese, egyszerűen csak el szeretnék menni futóversenyekre. Először 5 km-esre, aztán 10, és haladhatunk fölfelé, szeretnék mindig javítani és dolgozni magamon, szerintem ez az igazán jó a sportban, hogy megadja ennek a lehetőségét az ember számára. Én tehát a terhelésélettani vizsgálatot is egy nagyon jó ötletnek találtam, mert szerettem volna, hogyha van valami hátsó segítség is, ami egy kicsit dob a teljesítményemen. Ráadásul, nekem ez az egész dolog nem jelent kifejezetten nagy fontosságot, így tudni akartam, hogy az egészségi állapotom egyáltalán lehetővé fogja-e tenni, hogy nyugodtan edzhessek, vagy esetleg vissza kéne-e fognom magam? Mindezekre választ adott számomra a terhelésélettani vizsgálat.

Amit a terhelésélettani vizsgálatról tudni érdemes

A terhelésélettani vizsgálattal azt tudjuk meg, hogy a szervezetünk hogyan működik fizikai terhelés, tehát sport vagy megerőltető munka közben. Így egy részletes képet kaphatunk annak érdekében, hogy tisztában legyünk a szívműködésünkkel, a keringésünk állapotával. Megismerhetjük a légzésfunkciónk minőségét, a vérnyomásunkkal lehetünk tisztában és persze ezen túl is számos olyan apró információnak kerülünk a birtokába, amely hasznos segítséget nyújthat számunkra a mindennapi edzések során, és persze a nagy tervben is, ahová el szeretnénk jutni.

terhelésélettani vizsgálat_pic1

A szív vizsgálata, illetve a keringés nézése egy terheléssel történik, tehát az emberre mindenféle gépeket felszerelnek, és közben fizikai munkát kell végeznie, általában biciklin vagy futópadon kell sétálni, majd futni. Az ember legalább meg is lesz a napi edzésével. Na jó, csak vicceltem. Viszont úgy hallottam, gyakorlatilag bármilyen mozgásformát lehet végezni tulajdonképpen, mert már léteznek mobil eszközök is, amelyeket felrakva, az ember akár a saját edzését végezve is meg tudja figyelni a teste reakcióit. Gondolom ez különösen jól jöhet azoknak az embereknek, akik mozgássérültek, és csak bizonyos mozgásformákat tudnak végezni, amibe nem tartozik bele se a kerékpározás, sem a futógépen futás.

Mindezeket a vizsgálatokat különböző eszközökkel vizsgálják, melyek közé tartozik az EKG, ami a szív működését vizsgálja természetesen, ezt már biztosan ismerjük néhány helyről. A vérnyomásméréssel a keringési állapotról lehet részletesebb képet kapni. A légzést egy maszkkal mérik, ezt felhelyezve kell végezni a mozgást, illetve léteznek bizonyos különleges, speciális vizsgálatok is, mint a verejték elemzése, a tejsav értékek, de még az ember bőrének hőmérséklete is sokat elárulhat.

Hol és hogyan végeztessük el a terhelésélettani vizsgálatot?

Érdemes lehet még arról is egy kicsit részletesebben beszélni, hogy hol érdemes elvégeztetni a terhelésélettani vizsgálatot, hiszen ez mindenhol eltérő lehet. Én személy szerint a SYNLAB-hoz mentem, mert az interneten hosszú percekig keresgélve náluk találtam a legjobb ár-értékarányt kínáló lehetőségeket, emellett pedig találtam egy olyan klinikát tőlük, ami számomra a leginkább megfelelő volt, mert a munkahelyemtől nem messze helyezkedik el. Érdemes lehet azonban akár még a SYNLAB oldalán is kicsit részletesebben tájékozódni a vizsgálatokról, többfajta csomagot is kínálnak sportolóknak, és sokaknak lehet, hogy nem is egy terhelésélettani vizsgálat lesz a megfelelő, hanem esetleg egy teljesítménydiagnosztikai csomag, amiben számos egyéb, akár labordiagnosztikai vizsgálat is található. Az áraik miatt mindenképpen megéri ezt a klinikát választani, ráadásul egy fejlett online időpontfoglaló rendszerrel is rendelkeznek, így az ember a saját ráérése szerint tud megfelelő időpontot választani, ami nagy segítség lehet, hogyha az ember sokszor elfoglalt.

terhelésélettani vizsgálat_pic1

Összességében a terhelésélettani vizsgálatról

Összességében, én azt tudnám mondani a terhelésélettani vizsgálatról, hogy nagyon megéri az árát, már csak azért is, mert egy biztonságérzetet ad az edzés közben, tudom, hogy mit engedhetek meg magamnak, és tudom, hogy mennyire lehet megerőltető egy edzés. Néhány hónap múlva megint esedékes lesz egy vizsgálat, akkor pedig könnyen meg lehet majd tudni, hogy mennyit fejlődtem. Én nagyon szeretem a progresszív folyamatokat számokban kifejezve is látni, így alig várom már, hogy a kezemben foghassam azt a papírt is, addig viszont remek motivációt jelent, hogy addig minél többet fejlődjek. Én tehát már csak ezekért is mindenkinek ajánlani tudom személy szerint a terhelésélettani vizsgálatot, nem számít, hogy az ember profi sportoló-e vagy éppen csak elkezdett edzeni.