A WC csésze választás első lépése

WC csészét több szempont szerint is választhatunk. Amikor a régi WC csészével valamilyen gond van, vagy csak egyszerűen felújítunk, új házba költözünk, akkor bizony komoly gond lehet ennek a berendezésnek a kiválasztása. Azt hinnénk, a választék egyszerű és szűkek a lehetőségeink a válogatásra, de persze ez nem így van. A WC csésze kiválasztása néha éppen olyan bonyolult tud lenni, mint bármi más komolyabb berendezési tárgy kiválasztása. Ennek ellenére, egy jól megválasztott darab több szempontból is tökéletes lesz majd: nem kell a javítás és a dugulás miatt állandóan aggódni, és még az egészség megőrzésében is sokat segíthet.

Milyen tényezők szerint válaszunk tehát WC csészét?

Ilyen lehet az öblítés típusa. Főleg a háziasszonyok szokása, hogy a „kifröcskölő” WC miatt zsörtölődjenek (ami elkerülhető természetesen a fedél lehajtásával, de ezt néhány gyerek szereti figyelmen kívül hagyni). Tehát érdemes megfontolni, hogy számunkra a sík vagy a lapos öblítés, illetve a mélyöblítés lenne-e a megfelelőbb. A lapos öblítés WC úgy van kialakítva, hogy a víz egy kisebb mélyedésben van, míg felette egy pihenő található. Azoknak ajánlatos ezt a változatot választani, akik az előbbi problémát nem tartják igazi problémának, azonban azt, hogy a felfröccsenés más értelemben történjen, igazi tragédiának élnék meg. Alapvetően kényelmesebb a használata talán, viszont szakértők szerint kevésbé higiénikus, mint a mélyöblítéses fajta. Nagyon jó viszont olyan esetekre, ahol a gyermek egészségét a WC terméke alapján is meg kell szemlélni, amit a mélyöblítésesnél nem lehet megtenni. Tehát tényleg csak ízlés kérdése, ki melyik fajtát preferálja. Hiszen az utóbbi, tehát a mélyöblítéses típus higiénikusabb és remek vendégek számára fenntartott mosdóhelyiségekbe, ráadásul még a takarítása is egyszerűbb, mint a másik fajtának, és a nem kívánatos szagok sem terjednek olyan mértékben ennél a terméknél.

Milyen kritériumok vannak még a WC csésze választásánál?

A tartályok szerint is csoportosíthatjuk a WC csészéket. Milyen tartályok is vannak tehát? Először is, létezik alsó elhelyezésű tartály, felső elhelyezésű tartály és falba süllyesztett tartály is. Hogy melyik miért jó és nem jó? A felső elhelyezésű tartály lehet szigetelés nélküli vagy szigetelt. Előbbi esetben a lehúzás hangosabb lehet, mint az utóbbi esetben, ezért olyan helyen, ahol ez nem lenne szerencsés tehát, nem ez a darab lesz az igazán megfelelő. Szigeteltnél tehát előnyünk van, ha csendesebb megoldásra vágyunk, de az ilyen daraboknál még az is előnyös, hogy segítenek elkerülni a párásodást. A párás levegő pedig tartósan nem tesz jót a falaknak, hiszen penészt okoz, amitől nagyon nehéz megszabadulni és allergiát is okoz. Alsó elhelyezésű tartálynál az előnyös, hogy egy egyszerűbb szerkezetről beszélhetünk, tehát a szerelése egyszerűbb, akár saját kézzel is meg lehet oldani, és így megspórolhatunk rajta egy pár ezer forintot. És elérkeztünk az utolsó típushoz, a falba süllyesztett tartályhoz. Ez egy remek lehetőség, hogyha meg tudjuk oldani a falba süllyesztés műveletét, hiszen a beépítés egyben magába foglalja, az ápol és eltakar mondás lényegét. Így egy ízlésesebb darabot hozhatunk létre, hogyha valami ilyen megoldást kerestünk. A szerelése bonyolultnak tűnik, azonban kifejezetten ilyen esetekre létezik egy nyílás, ami úgy lett kialakítva, hogy a tartályhoz a szerelő kényelmesen oda tudjon férni.

 Anyag szerint is csoportosíthatjuk a tartályokat, melyek lehetnek műanyagból vagy kerámiából. Ez már tényleg főleg az esztétika és a pénztárcánk kérdése, ezért nem is érzem szükségességét a hosszabb kifejtésnek.

Honnan rendeljünk WC csészét?

Mint mindig, ebben az esetben is érdemes az internetről rendelni (https://www.ventil.hu/wc-csesze), hiszen itt sokkal szélesebb választék közül válogathatunk, ráadásul jó pár ezer forintot is meg lehet általa spórolni, úgyhogy én mindenkinek ajánlani tudom az alábbi oldalt, amely még személyes tapasztalat alapján is mondhatom: megbízható, gyors és jó árban kínálja a készletét.

Ha megvan a tökéletes WC csésze

Ha sikerült választani a tartályok és az öblítéstípusok között, akkor érdemes még pár dolgot kitalálni, hogy hova is fogjuk pontosan tenni, megvalósítható-e a beszerelés. Az internetes termékleírás alapján mérjük meg, hogy minden elfér-e a megfelelő helyen, és hogy kényelmes lesz-e a család összes tagjának az ülőke. Érdemes az egészséges életmód megtartásához olyan darabot választani, ami alacsonyabb. Az alacsonyabb ülőke talán elsőre furcsa választásnak tűnhet, azonban nem az! Így a testünk természetes pozíciójába kerül, és megspórolja a felesleges erőlködést a használójának. A magas WC csészék az egyik legfőbb oka, amiért a világ jelentős része küzd végbéltájéki problémákkal, az erőltetés által elveszik a természetes emésztési folyamat, így könnyen problémák alakulhatnak ki, amik kényelmetlenek, kellemetlenek és orvosi kezelésre szorulnak, ezért válasszunk ezzel a gondolattal a fejünkben. Később még meg fogja köszönni a testünk.