A napszemüveg kiegészítő és kellék

A jó szemüveg sokkal több, mint a szemünk védelmét szolgáló kiegészítő. A jó napszemüveg a nyugati kultúrában olyan, mint a legyező keleten. Sok mindent kilehet a segítségével fejezni. És nem csak a személyiségünket, hanem a hangulatunkat és szándékainkat is. Gondoljunk csak bele, milyen hatása van annak, amikor a gonosz karakter megjelenik egy teremben, öltönyben és napszemüveggel, majd a következő pillanatban leveszi. Még le se engedte a kezét, de az egyik embere máris ott termet, hogy elvegye tőle. Az öltönyös karakter ezzel a gesztussal mindenki számára egyértelművé tette a státuszát. Azzal, hogy levette a szemüvegét, megadta a lehetőséget arra, hogy a jelenet többi résztvevője a szemébe nézhessem. Sőt, nem csak egyszerűen megadta, hanem kegyesen megengedte. Nem azért vette le a szemüveget, mert a benti fényviszonyok szükségtelenné tették, hanem azért, hogy üzenetet közvetítsen vele. Ezzel a néhány hétköznapi mozdulattal rögtön átfogó képet kaptunk az egész karakterről. Hogy milyen a társadalomban betöltött helye, milyen vagyonnal rendelkezik, hogyan viszonyul az emberekhez. Mindhez tudunk fejben egy teljes koncepciót csatolni. És a karakternek ehhez még csak meg sem kellett szólalnia. Annyit tett, hogy belépett egy szobába.

Milyen üzenetet közvetít a napszemüveg?

Attól függően, hogy milyen szemüveget viselünk, a környezetünk sokféle következtetést le tud vonni a jellemünkről. Beszédes a szemüveg stílusa, márkája, színe, állapota és az is, ahogyan viseljük azt.  Sokan érzik magabiztosabbnak magukat, ha viselik. A szem a lélek tükre, szól a mondás., és a szemüveg nem hagyja, hogy ebbe a tükörbe bárki is bepillantson. A napszemüveggel elrejthetünk egy csomó mindent: a személyiségünket, a véleményünket, a szándékunkat. Hiszen ezeket elsősorban a szemünkből és a mimikánkból lehet következtetni. Azonban a napszemüveg nem csak a szemet, de az arc egy részét is kellően kitakarja ahhoz, hogy rejtélyesek maradjunk a többi ember számára.  Elrejthetjük a kisírt szemeket, a lenéző pillantásokat, a táskás szemeket egy átmulatott éjszaka után.

A napszemüveg stílusa meghatározza a mienket is. Gondoljunk csak arra a macskaszemű napszemüveg változatra, amelyet a hatvanas évek női sztárjai viseltek. Annyira jellegzetesek, hogy automatikusan velük azonosítjuk magát az embert. Ugyanígy a hatalmas üvegű, hatvanas évek végi, hetvenes évekbeli napszemüvegek is. Nem csak rejtélyesség, de stílusossá is tesznek minket. Ma már mindenki az egyéniségének és a stílusának megfelelő napszemüveget választhat magának – és a divat sem szab ennek szigorú korlátokat.

A napszemüveg segítségével hogyan lehet kommunikálni?

Nagyon sok dologra használhatjuk, például kommunikációra. Gesztikulálhatunk a segítségével, kopoghatunk bele, ha idegesek vagyunk, vagy egész egyszerűen csak sokatmondóan megigazítani. Ha sejtelmesen rápillantunk a lehúzott szemüveglencsék alól, rögtön érteni fogja a szándékainkat. Akkor is, ha az a pillantást meglehetősen kritikus. És ehhez ki sem kellett nyitnunk a szánkat.

A napszemüveg tulajdonképpen mire való?

A keretformát könnyen kitudjuk választani, a lencsék esetében érdemesebb valamivel több időt a válogatásra szánni. A napszemüveg legfontosabb szerepe így is a szemünk védelme, ezért nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk a minőséghez. Az ár nem feltétlenül garancia erre. A színes lencsékről is sok tévhit kering. Akkor mégis hogyan igazodhatunk ki az információtengerben? Legegyszerűbb az, ha optikus véleményét kérjük ki a dologról. Régi, bizonytalan múltú szemüvegjeinket is be tudjuk vizsgáltatni, s így megtudhatjuk, megfelelnek-e bizonyos szükséges kritériumoknak. Mik is lennének ezek? Bármilyen stílusúba is szeretünk bele, ne engedjünk a kísértésnek, ha a lencsék nincsenek ellátva UV-védelemmel. Ezt a CE logóról ismerhetjük fel legkönnyebben. Az UV-védelem azért lényeges, mert az ultraibolya sugarak hosszú távon kötőhártya-gyulladást okozhatnak – és károsíthatják a szaruhártyát, sőt, növelhetik a szürkehályog kockázatát. A polarizált szemüveglencsék amellett, hogy UV-védelemmel vannak ellátva, csökkentik a szemkápráztató hatásokat. Ezek a lencsék különleges bevonatuknak köszönhetően nem tükröződnek, amikor keresztül nézünk rajtuk. A polarizált lencsén olyan pici függőleges csíkok találhatóak, amelyek csak a függőleges irányú visszatükröződő fényeket engedik át. A vízről, földről, különféle felületekről visszaverődő fényt így kiszűri a polarizált réteggel ellátott lencse. Ezért téli és vízi sportokhoz is nagyon jó választás az efféle lencse. Kimondottan sportokhoz fejlesztett keretekkel is bővelkedik a piac.

A fényre sötétedő lencséket fotokromatikus lencséknek is hívjuk, és természetesen ezek is rendelkeznek UV-védelemmel. Vannak gyártók, akik kifejezetten autóvezetéshez is készítenek napszemüveget, ügyelve arra, hogy viselőjük minél élesebben lássa a külvilágot. Amennyiben dioptriás napszemüveget szeretnénk, akkor a keret kiválasztásánál figyelembe kell venni annak íveltségét is. Ez azonban már elsősorban az optikus dolga. Nekünk elég tudni róla, hogy ez a helyzet fennáll.