A szénmonoxid érzékelő előnyeiről

A szénmonoxid érzékelőről bizonyára sokan hallottak már, de hányan is használják otthon? Pedig nagy segítség lehet minden háztartás számára. Elvégre, mindent igyekszünk megtenni az egészségünk érdekében. Megfelelő étkezéssel és testmozgással biztosítjuk a testi épségünket, éppúgy mint zárakkal a biztonságunkat. A baj néha azonban nem odakintről érkezik, hanem házon belül történik. A szénmonoxid érzékelő egy olyan aprócska kis eszköz, ami a csendes gyilkost, a színtelen, szagtalan, mérgező gáz koncentrációját vizsgálja.

A szénmonoxid érzékelő és a megelőzés

A szénmonoxid minden zárt térben előfordulhat, ahol működik fűtés, vagy valamilyen gázzal működő felszerelés, mint a sütő. Ez nagyjából minden háztartást lefed, azonban mégis kevesen gondolnak a szénmonoxidra, mint valós veszélyforrásra a házban. Azonban ez közel sincs így, hiszen a szénmonoxid már egészen aprócska konkcentrációban is mérgező, és néhány ezrelékként is alig néhány perc alatt képes halált okozni. Sajnos nehezen lehet felismerni egy riasztó nélkül a jelenlétét. A tünetei a fejfájás, a rossz közérzet, a hányinger, a szédülés. Egy egyszerű rosszullét is ilyen tüneteket produkál, és az ember inkább gondol ilyenkor egy náthára, vagy gyomorrontásra, mint egyből valamilyen mérgezésre. Pedig ez a probléma sokkal valódibb és közelibb, mint azt az ember hinné, ezért mindenképpen érdemes néhány szót ejteni arról, hogyan is lehet megfelelően védekezni ellene.

A szénmonoxid érzékelő talán az egyik legfontosabb pont mind közül. Habár számos megelőzési módja van a mérgező gáz elterjedésének, ezek a praktikák sem nyújtanak soha teljes százszázalékos védelmet. Éppen ezért mindenképpen gondoskodni kell az embernek arról is, hogy ne csak megelőzze az esetleges bajt, hanem annak bekövetkezéséről is időben értesüljön. Mivel a szénmonoxid nem látható és szagtalan gáz, ezért magunktól nem fogunk rájönni, hogy éppen veszélybe kerültünk a saját otthonunkban, ezért olyan fontos a szénmonoxid érzékelő.

A szénmonoxid érzékelőkről röviden

A szénmonoxid érzékelők közül nem lehet nehéz választani, azonban az első és a legfontosabb ennek a folyamatnak során, hogy csakis olyan érzékelőt vásároljunk, amelyet az erre szakosodott szervek pozitív minősítéssel bíráltak. Ennek a listáját könnyedén meg lehet találni az interneten, de akár rögtön olyan oldalon is válogathatunk, ahol csak ilyen termékeket lehet kapni. Ajánlom ehhez a Ventil oldalát, ahol természetesen csak olyan termékek vannak felsorolva, amelyeket biztonsággal vásárolhat meg bárki: https://www.ventil.hu/szen-monoxid-erzekelo.

Érdemes még néhány dolgot tudni ezen kívül a szénmonoxid érzékelőkről. Ilyen például az élettartam kérdése. Ez készülékenként eltérő lehet, azonban átlagosan 5 évről beszélhetünk. Számos hét éves élettartamot ígérő hirdetést is látni az interneten, de akár ennél nagyobb értéket is kibírhat egy-egy készülék. Arra azonban minden esetben különösen figyelni kell, hogy rendszeresen, általánosan kétévente ellenőrzésre szorul a készülék. Habár a legtöbb rendelkezik olyan funkcióval, amely a lejárat vagy a meghibásodás esetén magától jelez, mégis jobb a biztonságot és az elővigyázatosságot választani ilyen helyzetekben.

Érdemes még beszélni arról is, milyen extra funkciókkal rendelkezhet egy szénmonoxid érzékelő, hova helyezhető egyáltalán, és milyen módon képes jelezni a veszélyes gáz szintjét a zárt helyiségben. Tehát érdemes az olyan apróságokra is figyelni, mint hogy legyen magyar vagy értett idegen nyelvű leírása a terméknek, hogy mindent pontosan be tudjunk állítani. Érdemes olyan terméket választani, ami nem csak a veszélyes értéknél jelez már, hanem előjelzi a szénmonoxid értékét már kisebb értéknél is. Ez fontos, hiszen a gáz nagyon gyorsan reagál az emberi szervezettel, így nem csak kifejezetten a nagyobb koncentráció lehet veszélyes. Ma már több készülék is alkalmas arra, hogy okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével kommunikáljon is a felhasználóval. Tehát nem csak riasztani képes, de eseménynaplózásra, értékek megjegyzésére is. A mobilitásnak hála továbbá ma már bárhonnan meg tudjuk mondani, hogy mekkora a ház szénmonoxid koncentrációja, így nem kell aggódnunk a hazatérő gyerekek vagy családtagok miatt. Az eseménynaplózásnak hála sokkal könnyebb azt is megállapítani, hogy pontosan mi okozta a szénmonoxid szivárgást.

Mire van szüksége az embernek a szénmonoxid érzékelő mellett?

Fontos tehát a megelőzés is, éppen annyira, mint a biztonsági elővigyázatosság a szénmonoxid érzékelővel. Mindenképpen szerezzünk be egy ilyen kis készüléket az otthonunkba, de gondoskodjunk a rendszer biztonságáról, engedjük be rendszeresen a kéményseprőket, illetve ellenőriztessük, mint a fűtést, mind pedig a gázzal működő készülékeinket. A szénmonoxid érzékelő rendszeres ellenőrzéséről sem érdekes elfeledkezni, és mindenképpen a használati utasításoknak megfelelően használjuk, olyan helyen tároljuk, ahol levegősen elfér, és nem eshet baja.