A yorkshire terrier – a legkisebb terrier

A yorkshire terrier, rövidebb nevén a yorkie a világ egyik legkisebb kutyafajtája, igazi világrekorder. Ez a kutya is az európai szürkefarkastól származik. Ősei már a XI. században kapcsolatba kerültek az emberrel. A yorkshire terrier karrierjét vadászattal kezdte, onnan került a szalonok világába. Igazi terrier, ezt pedig folyamatosan bizonyítja is. Megfér az ölben, de mégsem öleb. Alaptermészeténél fogva vidám, mókás kiskutya, de illik komolyan venni. Szaglása kifinomult, mozgása fürge, hallása rendkívüli. Magyarországin napjaink egyik legnépszerűbb fajtája. A yorkie szíve percenként százat ver, ami majdnem kétszer olyan gyors, mint a német juhászkutyáé. Amennyiben elolvassa ezt a könyvet, ez a kis szív Önnek is verni fog.

A yorkshire terrier története

Yorkshire nagy hagyományokkal rendelkező grófság Nagy Britannia északi részén. A grófság az észak-dél vonulatú Pennine-hegység és az Északi-tenger, a Tees folyó és a Humber folyó partjai között terül el. Hegyekben, mérsékelt égövi erdőkben, legelőken, mezőkben és szántóföldekben, valamint folyókban, csatornákban és tavakban gazdag terület.  Az ipari és kereskedelmi élet központja York városa, mely az Ouse és a Foss folyók összefolyásának partjainál fekvő kikötőváros. Innen származik a yorkshire terrier.

A fajta története nem igazán ősi, a yorkshire terrier megközelítőleg 150 éves múltra tekint vissza. Nagy-Britanniában már a XI. században szigorú törvények szabályozták a vadászat és a kutyatartás rendjét. A törvények szerint a szegény földművesek és parasztok nem vadászhattak, tehát nem tarthattak és engedhetek meg maguknak túlságosan nagy testű kutyákat sem. A királyi vadászok és erdészek igen egyszerű módszerrel ellenőrizték a törvények betartását: azok a kutyák, amelyek egy hét inch, azaz kb. 17,78 cm átmérőjű karikán nem fértek át, elkobzásra kerültek. Ez a szabályozás teremtette meg az igényt egy kisebb méretű kutyafajtára. A királyság területén az eltérő körülményekből adódó eltérő igényeknek megfelelően alakultak ki a terrierek legkülönfélébb fajtái.

Yorkshire grófságban kikötők, malmok, raktárak tömege volt található, virágzott a gazdaság és a kereskedelem. Szükség volt olyan kutyákra, melyek ezeken a helyeken a patkányokat és más kisebb rágcsálókat irtva őrizték a „rendet”. Hasznukat vették a kistermetű terriereknek a bányákban is, ahol kiváló szaglásukkal és hallásukkal a sújtólég, a veszélyes mérgező és robbanó gázkeverékek első jeleire hangos ugatással figyelmeztették gazdáikat. De szükség volt rájuk a ház körül is, hiszen a szegény emberek vadászati lehetőség híján apróvadakat fogtak kutyáikkal, hogy néhanapján hús kerüljön a konyhaasztalra.

A yorkshire terrier tehát a környék munkásembereinek kreatúrája, feltehetőleg több más terrierfajta keresztezésével, melyek közül a legtöbb mára már kihalt. Elsők között említhető talán a Waterside terrier, mely nevét – vízparti – annak köszönhette, hogy a térség folyóinak, csatornáinak és kikötőinek partjai mentén patkányra és egérre vadászott. Ez fajta adta tehát nagy valószínűség szerint a yorkshire terrier genetikai alapjait, de beleszóltak kialakításába a Clydesdale és Paisley terrierek is.

A célirányos tenyésztés a XVIII. század első felében kezdődött. A feladat a munkásemberek számára közel sem hobbi volt, sokkal inkább kereset kiegészítés. Éppen ezért a tenyésztési módszereket szigorú titokként kezelték, és feljegyzések nem maradtak az utókorra. Kezdetben még neve sem volt a fajtának, a különböző tenyészetek azokról a városokról kapták a nevüket, ahol működtek. E tenyészetek minden egyede magán viselte a terrier jelleget, és némelyiküknek igen hosszú volt a szőre.

Viktória királynő (1819-1901) uralkodása idején jelentkezett az igény először egy kedves kis ölebre. Vélhetőleg birtokaik bejárása során figyeltek fel a nemesek erre a parányi, vidám kiskutyára, a munkások pedig, hogy uraik kedvében járjanak – és persze hogy növeljék bevételeiket is -, még aktívabban folytatták a tenyésztést. A yorkie elindult a szalonok felé vezető úton, és már nem csak, mint haszonállat volt fontos, előtérbe került a külső megjelenés.

Igen kidolgozott és alapos tenyésztői munka eredménye volt Huddersfield Ben, valamennyi yorkshire terrier ősapja. Tenyésztője Mrs. Eastwood volt, tulajdonosa pedig Mr. Foster. Ben 1865-ben született és hat évvel később, egy balesetben halt meg. Rövid élete során 70 kiállításon nyert, de hagyományos patkányfogó versenyeken is szép eredményekkel szerepelt.

Yorkshire terrier különkegességek

A yorkshire terrier többször bekerült már a Guiness rekordok könyvébe aprócska mérete miatt. Summerann Thumberlina 567 grammot nyomott és egészen 1995-ig nem talált legyőzőre méretét illetően. Azóta persze születtek újabb rekordok, más fajtákból kerültek ki az újabb rekorderek.

Néhány évvel ezelőtt a németországi Hirschfeldben, a Biewer családnál igen érdekes yorkshire terrier kiskutyák születtek. Hirtelen új színösszetétel bukkant fel, a kiskutyák a szokásos acélkék-cservörös szín helyett vidám fehér-tarka színben pompáztak. Azóta a Biewer yorkshire terrier fogalom lett, önálló fajtává vált, többen átnyergeltek a különleges színösszetétel tenyésztésére, ám FCI elismerése még várat magára.

Igen sok híresség választja az apró ebet családtagjának, nem csak most, így volt az a múltban is. Audrey Hepburn, a híres Hollywood-i színésznő yorkshire terrier kutyája a Mr. Famoous nevet viselte, az eb halála után ismét egy yorkie, Assam of Assam került a gyönyörű színésznő családjába. Richard Nixon, volt amerikai elnök kedvencét Pasha-nak hívták.

A legismertebb celebek, mint Mariah Carey, Britney Spears, Paris Hilton, Natalie Portman, Wanessa Williams, Gisele Bundchen, Orlando Bloom, Whitney Houston, Anastacia, Hilary Duff, Miley Cirus, Carmen Electra, Tara Reid, Venus Williams, Heather Locklear mind egy vagy több yorkshire terrier boldog gazdái.

Hazai hírességeink sem maradnak le, hiszen Psota Irén és Esztergályos Cecília színésznők mellett Pintér Mária fotómodell, Gombos Edina műsorvezető, Terry Black, Létay Ákos énekes és számtalan celeb választja társául a yorkshire terrier fajtát.